Ik BEN, en lanterfant

Een ‘do-nothing’. Dit is niet de mijne, want ik heb hem nog niet gevonden…

Alhoewel ik er steeds beter in word, is het voor mij nog steeds wel wennen: het zalige niets-hoeven-doen, het nietmoeten en welmogen. Nog al te vaak, als iemand me vraagt wat ik nu ‘doe’, heb ik de neiging excuses te zoeken voor het feit dat ik ‘niets doe’. Totdat ik me besef dat het toch verdorie niet draait om wat je doet. Mag ik misschien ook gewoon even zijn?

Ik weet het: het is weinigen gegeven stil te staan bij waar het in dit leven nu eigenlijk om draait: je hart volgen, ontdekken en vervolgens doen waar je goed in bent, en niet leven volgens de klok of de agenda van een baas, gebukt onder het juk van een te hoge hypotheek, jakkerend van file naar file, en intussen steeds ongelukkiger en zieker worden. Ik ben er dus erg dankbaar voor dat ik dit wèl kan, en vooral mag: gewoon alleen maar even zijn.

Voor de mensen die niet snappen waarom ik gestopt ben met het verrichten van betaalde arbeid in het ziekenhuis lijkt het misschien alsof ik nu hele dagen loop te lanterfanten. Volgens Van Dale betekent dit luieren, rondhangen, niks nuttigs doen. Op Wikipedia vind ik een leukere uitleg. “Lanterfanten is een veredelde vorm van onthaasten. In deze tijd waarin velen van ons dagelijks volledig ingepland zijn met werk, geven we ons zelf nauwelijks meer de kans om echt te onthaasten of te dagdromen. Wat is er mooier en voor de geest gezonder dan in een inspirerende omgeving te dagdromen en rond te zwalken?” Want ja: dit doe ik veel, tegenwoordig!

Niks – volgens de gemiddelde economische maatstaven – ‘nuttigs’ doen heeft dus echt wel nut, alleen op een heel ander vlak. Het wordt deze week ook nog eens bevestigd

door een oud-collega uit mijn krantentijd wiens naam ineens, onverwacht maar dus niet toevallig, op mijn beeldscherm opduikt: Jan van Kessel. We zaten samen in het Pers-Unie klasje als leerling-journalisten. Wat zou er van hem zijn geworden? Een paar klikken later weet ik het: hij schrijft romans, wandelt, en lanterfant.

Zo’n twintig jaar geleden moet hij een aantal weken gedwongen plat vanwege een hernia en het is dan dat hij besluit zijn leven niet langer te laten bepalen door zijn agenda. Hee, dat klinkt bekend! Wijze man… Mijn nieuwsgierigheid is geprikkeld en zo lees ik even later in zijn “Kraaienzangen” dat ook hij het belang kent van lanterfanten.

Ik citeer: Je zou zeggen dat met de economische crisis van dit moment je niet aan moet komen zetten met dat zalige nietsdoen. Ik zou zeggen: juist wel. De nietsnut wijst ons namelijk op iets anders. Er is ook nog een ander leven dan dat van de werkende, zwoegende mens, de human doing. De mens is ook nog human being. De lanterfanter wijst de mens erop dat er ook nog zoiets is als ZIJN, WEZEN. We worden niet op de wereld gezet om van 8 tot 5 op kantoor te zitten, van 5 tot 7 in de file te staan, daarna een magnetronmaaltijd te nuttigen en uitgeblust op de bank te ploffen…”

Prachtig! Hoe een eigenlijk heel gewoon Engels woord alles zegt: human being – menselijk wezen – Mens.  Zijn. En dan maak ik vanuit dat Engels ineens een toch niet zo heel rare gedachtesprong: waar is mijn do-nothing? Het is een ding dat ik ooit cadeau kreeg van mijn Amerikaanse gastbroertje Mike. Een houten blokje, een soort koffiemolen, ook wel een “nothing-grinder” of ellipsograaf van Archimedes genoemd. Waar is dat ding gebleven? Als iemand me nu nog eens vraagt wat ik nu zoal ‘doe’ haal ik mijn do-nothing tevoorschijn. ‘Dit is wat ik doe. Wat wil je nog meer van me weten?’ Het wordt dan pas echt lastig als ze vervolgens doorvragen: ‘En wie BEN je?’ Daar ga ik maar eens even over dagdromen tijdens het do-nothing.

(*Hoe je zelf een do-nothing kunt maken staat (in het Engels) HIER beschreven. DOEN!)

One thought on “Ik BEN, en lanterfant

  1. Pingback: Niet lullen maar poetsen – Levensjutters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s